Dagbok från en resa till Tyskland hösten 2010

 

Tidigt i våras köpte vi biljetter till Passionsspelen i Oberammergau och bokade plats på campingen där. Tanken är nu att vi i "sakta mak" ska ta oss till Oberammergau. Efter spelen hoppas vi kunna få några fina bergsvandringar. Mer om det sedan. I mån av tillgång till Internet kommer jag att lägga upp bilder allteftersom.

Välkommen att följa våra dagliga upplevelser som beskrivs nedan.

 

 

26 augusti

Vi är packade och klara för vår resa. Vi har en plats bokad på färjan mellan Trelleborg och Sassnitz kl. 12.45 så vi behöver komma iväg vid 8-tiden. Det blir förstås raka spåret med motorväg nästan hela sträckan. Vi kom iväg redan 7.30 och kom i god tid till färjeläget i Trelleborg. Vi hann också med en fikapaus på rastplatsen i Snapparp. Färjan lämnade kl. 13, dvs. ungefär en kvart försenad. Första delen av resan "fördrev" vi i restaurangen där det serverades en mycket god och prisvärd buffé. Vi kom 16.45 till Sassnitz efter en lugn och fin överfart. När vi kört av letade vi oss upp till Altenkirchen och en camping Drewoldke alldeles vid Östersjöns strand. Här står vi nu uppställda mellan tallarna. Fortfarande badtemperatur i vattnet och B-M kunde inte avstå!

 

27 augusti

Det började regna på morgonen och fortsatte när vi lämnade campingen och körde mot Kap Arkona som är Rügens nordligaste spets. Man kör bil till en parkering utanför Putgarten och sedan får man ta Kap-Arkona-Bahn till fyren. Arkona är nog mest känt som en plats som nämns i sjörapporten. Klipporna stupar brant ner i havet på sina ställen. Vi fortsatte sedan mot Prora för att titta på några lediga lägenheter! Nationalsocialisterna startade 1938 bygget av en gigantisk semesteranläggning som skulle rymma 20 000 människor inkvarterade i celliknande rum i den fyra kilometer långa och fem våningar höga byggnaden. Bygget avstannade 1939 och idag är allt förfallet med trasiga fönster som gapar i väggarna. Nästa stopp blev Stralsund där vi tog oss till den gamla stadsdelen där rådhuset och Nikolai kyrkan finns. Rådhuset har en fint utsmyckad fasad och inne finns en byst av Gustav II Adolf. Portalen till Nikolai kyrkan är vacker men man får gå in bakvägen! Interiören är vackert dekorerad med fina färger och i bakre delen av kyrkan finns en mäktig orgel. Nedanför orgeln finns utsökta träsniderier. Efter besöket i Stralsund var det dags att söka nattkvarter och det fann vi utanför Schwaan på Campingplatz Schwaan där vi nu står några meter från en liten sjö. Regnet har nästan upphört nu. Bara ett och annat stänk på taket från trädet över bilen.

 

28 augusti

Efter en mycket "tyst natt" vaknade vi upp till en ny härlig dag. Innan vi lämnade campingen passade jag på att fånga ett par änder som gjorde morgontoalett i den lilla sjön. När det sedan var dags att tömma vår kassett till toaletten träffade jag på det trevligast tömningsstället som jag sett hittills under våra 4 år som husbilscampare! Vi styrde mot Schwerin med syfte att besöka Schloss Schwerin. Vi gick på en rundvandring i de magnifika salarna samlade runt trapphuset. Utomhus besökte vi orangeriet och granitgrottan innan vi tog ytterligare en bild från andra hållet av det magnifika slottet. Vi lämnade Schwerin och körde mot Wittenberg där vi letade upp en camping ett par mil söder om stan. Här står vi nu och återigen har vi "nosen" mot vattnet. Vi har ju en viss förkärlek för vatten!

 

29 augusti

Vi har sovit gott och vaknade upp till ett stilla regn på taket och anblicken av ett antal nakna kroppar bland björkarna på sjöstranden! Det var ett antal campinggäster som trotsade den 14-gradiga värmen och tog sig ett dopp i det mycket varmare vattnet. Efter frukost kunde B-M inte låta bli att följa deras exempel. Vi körde sedan in till Wittenberg och kom lagom till en gudstjänst i Schlosskirche där Martin Luther år 1517 spikade upp sina 95 teser på kyrkporten. Den ursprungliga porten finns inte kvar, men väl murverket. På en husfasad vid torget sitter en skylt som påstår att Karl XII besökt Wittenberg år 1707. Vi vandrade bort mot Marienkirche och utanför Rådhuset upptäckte vi en massa "Martin Luther". En installation med 800 plastmodeller av Martin Luther är uppställda under temat: "Hier stehe Ich...." Altartavlan (från 1547) i Marienkirchen, där Luther gifte sig med Katharina von Bora och ofta predikade och även döpte 6 av sina barn, är förfärdigad av far och son Cranach. Kyrkan är byggd 1545.

Jag brukar ofta klaga på att vi ska ha så mycket med oss på våra färder, men efter att ha sett ekipaget på parkeringen där vi hade vår husbil förstår jag att det finns de som har mycket mer, och att jag väl egentligen inte har någon anledning att klaga!! Nu har vi kommit till Bayreuth där vi parkerat på en husbilsparkering utanför ett bad, Lohengrin Therme. Platsen är snygg och prydlig och det är väl sörjt för att göra sig av med toalettavfall och även fylla på vatten. Ström finns också att tillgå, allt samlat i ett snyggt serviceskåp. Undra bara när vi ska få se sånt här i Sverige!

 

30 augusti

Regnat hela natten och temperaturen var inte mer än +8oC i morse! Vi körde in till centrum av Bayreuth och parkerade för att göra ett studiebesök på Markgräfliches Opernhaus. Uppfört på 1740-talet var det en gång Europas förnämsta teater. Inredningen helt i trä är magnifik och helt unik. Det är en överdådighet i färg och form som påminner om en del utsmyckade kyrkobyggnader vi sett på våra resor. Byggnaden tillhör en av de få bevarade teaterbyggnaderna från 1700-talet. Fick en fin "föreställning" för endast oss två! Gjorde sedan en rundvandring i Neues Schloss, köpte bröd och gick tillbaka till bilen och körde till Bamberg. Där hade vi problem med att lägga till och efter två misslyckanden smet vi in på en avsides belägen gata och käkade lunch! Nästa anhalt blev en husvagns/husbils anläggning "Der Freistaat" i Sulzemoos. Inköpte en ersättning för den taklucka med myggnät som gått sönder. Anläggningen är imponerande med en yta på 68 000 m2 och med ca 800 fordon i lager. Det är också Tysklands största tillbehörshandel. Sedan var det bara ca 30 km till München och vår plats utanför Allianz Arenan. Denna gigantiska idrottsarena ser ut som den skulle vara "uppblåst". Till färgen är den ungefär lika grå som himlen, men när mörkret föll lystes den upp och blev orangefärgad. Häftigt! Regnat har det gjort tidvis under hela dagen, men på kvällen verkade det som om proppen gått ur. Som tur är har vi ett bra underlag annars skulle vi flyta bort.

 

31 augusti

Det har nog regnat större delen av natten och på morgonen var det bara +8oC. Verkar vara repetition på gårdagen och igår natt! Vi startade med att köra till Slottsanläggningen Nymphenburg och det gick bra att få en parkering där. Rundvandring på slottsmuseet (Stonehall), jaktslottet Amalienburg (köket) och Marstallmuseet (Ludvig II: s kröningsvagn) med olika vagnar den ena överdådigare än den andra. I slottsanläggningen finns också ett kapell. Vi startade sedan nästa del som var att besöka några sevärdheter lite mer "centralt" i München, och nu blev det genast svårare! Vi snurrade runt i närmare 1 timme i gamla stan utan att bli av med bilen. Till slut lyckades vi på en sidogata (Karlstrasse, jag skriver det här därför att det kan vara bra för framtiden!) hitta en plats att parkera på. Rimligt pris, 4 euro för 4 timmar. Vi intog en stärkande lunch och sedan bar det i väg till den ena kyrkan efter den andra. Bland annat besökte vi bl.a. Bürgersaal som är en kyrka i "två plan". Nedre delen är smyckade med fina porslinsstatyer och en utställning om Pater Rupert Maier som också ligger begravd i kyrkan.  Nästa stopp var Münchens Residence Museum (fasad för tillfället insvept i skyddsduk). Byggnaden är enorm! Bifogar några få bilder därifrån: Antiquarium med en enorm samling av byster på historiska personer, en av otaliga salar, vackra urnor. På gränsen till stängningsdags besökte B-M också Cuvilliés Theatre som är en del av residenset. Efter 4 timmar var vi tillbaka till bilen och stärkte oss med varsin halva av en minipizza vi inköpt till en tiggare utanför ett bageri, men som vänligt men bestämt tackade nej till vårt erbjudande. Sista avdelningen var ett besök i Altes Pinakotek, men där fick B-M vandra runt ensam medan jag kopplade av med en kopp kaffe och började skriva om dagens händelser. Strax efter kl. 20 var vi tillbaka i bilen och körde åter till Allianz Arena där vi nu står nästan på samma ställe som i går natt. Vi möttes av en häftig regnskur, men sedan har det hållit uppe.

 

1 september

Vaknade upp till en regnfri morgon. Började lovande och bättre blev det när solen så småningom kom fram mellan molnen när vi körde mot Rosenheim. Vi gjorde en avstickare till Prien vid Chiemsee som är Bayerns största sjö. Vi gick ombord på "Barbara" som förde oss till Herreninsel. Medan vi njöt av båtfärden fanns det de som slet med sina segel eller paddlade. När vi landstigit på Herreninsel vandrade vi upp till Schloss Herrenchiemsee, ännu ett projekt av Ludwig II. Framför slottet, som är byggt som en kopia av Versailles, erbjuds en fin utsikt ner mot sjön och vackra fontäner finns både i mitten och på sidorna. Intog en typisk bayersk rätt (fläsklägg med potatissallad) innan vi bordade båte för återfärd till vår bil. Körde tillbaka till A8 och fortsatte för att komma till Berchtesgaden, men stannade i Bishofswiesen på campingen Winkl-Landthal. Nu är vi omgivna av berg på alla sidor!

 

2 september

Vaknade upp till en helblå himmel och en temperatur på +2oC. Innan vi lämnade passade jag på att ta ett par bilder av de omgivande bergen av vilka en del var snöklädda också det pittoreska receptionshuset blev avbildat. Dagens mål var Kehlsteinhaus som är ett litet hus högt uppe på en bergstopp i Berechtesgadener land vilket var en 50-årsgåva till Hitler. Efter det skulle vi (äntligen!) ta oss till Oberammergau. Vi körde till Obersalzberg och sedan så långt det gick med husbilen uppför den mycket tvära och krokiga vägen. Vi fick parkera bilen och byta till buss som tog oss upp till en parkeringsplats. Den 7 km långa vägen upp sägs vara en av de vackraste i Europa med fantastiska vyer över dalar och bergsmassiv. Den har 5 tunnlar och är så smal så att bussarna ner får invänta bussarna upp på en mötesplats halvvägs upp. När vi steg av bussen väntade en vandring genom en 124 m lång gång rakt in i berget till en hiss som tog oss upp 124 m till Kehlsteinhaus. Efter att ha fikat och sett oss omkring tog vi hissen ner, bussen ner till bilen och sedan bar det iväg mot Oberammergau dit vi kom kl. 16.30. Här har vi fått en ypperlig plats som vi ska ha i 3 nätter. Vi har haft vädret med oss hela dan och det var varmt och skönt när vi kom fram så stolar och bord plockades fram och vi njöt av att äntligen kunna vistas utomhus!

 

3 september

Idag var morgonen inte riktigt så kall, +9oC. Lite molnigt men det lättade så småningom. Vi började med att vandra upp till startpunkten för Laber Bergbahn. Kabinbanan tog oss snabbt upp över grantopparna med en fin utsikt över dalen och Oberammergau. Väl uppe på 1683 m höjd påbörjade vi sedan vandringen neråt som var mycket brant och mesta delen gick genom imponerande granskog. I nästan 2 timmar vandrade innan vi kom ner till Ettal som är en grannby till Oberammergau. Vi kom in på baksidan av klostret som från andra sidan uppvisar en snyggare fasad! Vi intog en något försenad, men desto stadigare, lunch innan vi vandrade de 5 km till Oberammergau.

 

4 september

I natt har regnet bara vräkt ner. Inte långa stunder, men många! En del skurar med åska. Mellan skurarna hann vi till affären för några inköp. Några längre utflykter var det inte att tänka på. Dessutom hade vi föreställningarna av Passionsspelen kl. 14.30 och kl. 20 att rätta oss efter. Några ord om passionsspelen är kanske på sin plats. Historien är följande. När Europa efter 30-åriga kriget härjades av pesten kom den även till Oberammergau. När 80 personer dött i byn gav byns styresmän ett löfte till Gud att var 10: de år uppföra ett passionsspel om byn fortsättningsvis skonades från pesten. Det första passionsspelet om Jesu lidande, död och uppståndelse, uppfördes 1634 av 60-70 deltagare. Platsen var invid kyrkan bland de nyligen grävda gravarna. Så småningom övergick man till att uppföra spelen varje jämnt sekel. I år var det 41: sta året. Uppehåll har bara gjorts under kriget. Årets passionsspel pågår från 15 maj till 3 oktober med föreställningar varje dag. Skådespelare och aktörer är lokala förmågor från Oberammergau. Numera uppförs spelen i en specialbyggd teater som rymmer 4 700 personer. Åskådarplatserna är under tak, men scenen ligger utanför och skyddas av ett skärmtak. Folk kommer från hela världen och alla föreställningar är i princip slutsålda! Hela byn Oberammergau är involverad i skeendet under dessa veckor. Byn präglas av alla vackert dekorerade hus och i nästan varje gathörn finns en träsnideriverkstad/affär.

 

5 september

Vi vaknade upp till en fin morgon och nästan klarblå himmel. Eftersom det såg lämpligt ut för lite bergsvandringar bad vi att få bli kvar en natt till. Klockan 10 var vi utrustade och klara och gav oss iväg. Vi hade bestämt oss för att vandra till en plats Pürschling på 1565 m höjd. Dalen försvann snabbt bakom oss. I början gick stigen genom mycket kraftig granskog, men efter några timmar kom vi till öppnare ställen och så småningom kunde vi slå oss ner vid ett bord på Pürschling Haus, en gång i tiden Ludvig II: s jakthydda. Bordsgrannar saknades inte som framgår av bilden! En del toppar stack upp som riktiga tänder vid sidan om huset. Efter lite soppa med tillbehör var det sedan dags att påbörja nerfärden. Det var väldigt mycket folk i rörelse och även en del djur. På nerfärden träffade vi på en skock får som ville dela vägen med oss, men ansåg att vi hade företräde. En del av dem var faktiskt riktigt runda fast de måste göra av med en massa energi med att klättra omkring i bergen! På nervägen passade jag på att fotografera en karta över området vi gått i. Även om inte alla detaljer syns framgår det tydligt att det är bergigt runt Oberammergau. Ungefär kl. 17 var vi tillbaka vid bilen efter en härlig dag i de Bayerska Alperna! 

 

6 september

Reträtten är påbörjad! Just nu har vi tagit in på en camping i Hohenstadt mellan Ulm och Stuttgart efter att ha kört drygt 20 mil från Oberammergau. Men tillbaka till dagens händelser. I morse såg vädret återigen lovande ut och vi förlängde vår utcheckningstid till kl. 16 för att hinna med en cykeltur under dagen. Målet var Linderhof och slottet  som den excentriske kungen Leopold II (igen!) låtit bygga. Cykelvägen (helt separat hela vägen) gick längs ett kristallklart vattendrag och mestadels genom vacker granskog, men även över öppna gröna fält med både hästar och kor. Väl framme i Linderhof efter ca 13 km lämnade vi cyklarna och gick en kort promenad upp till slottsbyggnaden som ligger i en jättestor park. Framför byggnaden finns springbrunn med skulpturer, blomsteruppsättningar och konstfullt klippta små häckar. Efter att ha sett oss mätta på detta cyklade vi tillbaka mot Oberammergau, men gjorde en avstickare till Ettal där vi åt en avskedlunch som avslutades med hemgjorda Apfelstrudels med vaniljsås. Sedan återstod endast att cykla tillbaka till campingen. Totalt har vi slitit byxbaken i 30 km idag.

 

7 september

Så har då regnet kommit åter! Hela natten har det regnat och på morgonen är det +7oC och dimmigt och regnigt. Det lättar lite när vi kommit ner från 800 m och är ute på A8, men regnet fortsätter. Siktar på Bad Bergzabern dit vi kommer strax efter 12. Vi har planerat att köra Deutsche Weinstrasse (Tyska vingatan) som börjar här. I ca 8 mil går lokalvägen genom vingårdar och i vinrankorna hängde både vita och blå druvklasar mogna för att plockas. I Bad Dürkheim (öster om Kaiserslauten) slutar Deutsche Weinstrasse och vi kör mot Geisenheim och för att komma dit får vi ta en färja över Rhen. Vi hittar campingen och står nu med fören mot Rhen och här seglar sightseeingbåtar och fraktbåtar förbi alldeles framför bilen! Det regnar förstås, men inne är det varmt och skönt!

 

8 september

Återigen en natt med regn. Vi startar med att köra längs Rhen mot Koblenz. Det är en vacker väg som går alldeles på kanten av Rhen. På höger sida sluttningar med vinfält och till vänster Rhen. På båda sidor om Rhen finns det gott om borgar/slott. Ett sådant står för sig självt på en liten ö. Vi förundras över den livliga trafiken på Rhen. Mängder med sightseeing båtar och de långa flodbåtarna. En del lastade till brädden! Men även kanotister och en segelbåt ser vi. Vi lyckas ta oss förbi Loreley klippan utan besvär, men ser att sjöfararna har det mer besvärligt i den kraftiga strömmen. Vid Koblenz sätter vi in navigatorn på Neustadt och ställplatsen Pelzerhaken som vi känner till sedan tidigare. Efter 69, 5 mil kommer vi fram 20.30. Vi har då kört mestadels i regn. Nu väntar färjan över till Rödby i Danmark i morgon. Sedan är vi snart hemma!

 

9 september

Äntligen en natt utan regn! Varmt och skönt på morgonen, +14, 4oC, men blåsigt. Vi kommer iväg i god tid och strax efter kl. 10 kör vi ombord på färjan till Rödby i Danmark. Efter en knapp timme kommer vi fram och kör av med sikte på Köpenhamn och Öresundsbron. Hälsar på goda vänner som flyttat till Lund och blir bjudna på kaffe och kaka. Nästa stopp är hos goda vänner i Allerum och där blir det middag. Tackar sedan för oss och kör hemåt och är hemma kl. 22.30 efter två intensiva men intressanta veckor. Nu får vi lugna ner oss och smälta alla intryck!