Resa till Bleking/Skåne i november 2007

 

November 15

 

Startar 9.30 hemifrån med södra Sverige som mål. Första stopp blir vid Brödhuset i Askim där vi provianterar bröd! Kör sedan till parkeringen nedanför Säröhus för att njuta det nyinköpta brödet och ett spegelblankt, blågrått hav. Fortsätter sedan till Varberg och dess fästning. BM lagar mat medan jag tar reda på en läckande flaska med spolarvätska som blött ner i bagageutrymmet. Fortsätter sedan till Karlskrona och Skönstaviks camping. Campingen är "i princip" öppen, men vi förvissar oss med ett telefonsamtal där vi får koden för att öppna bommen. Campingvärden dyker senare på kvällen upp och vi får betala.

 

November 16

 

Lugn och skön natt. Förmodligen bara ytterligare en gäst i en husvagn samt någon i en stuga. Dimmig och kall morgon (+4). Gör i ordning, käkar frukost och tar sikte på Torhamn med Torhamns udde. Kommer fram och det är vintrigt med snö/is. Parkerar bilen vid skjutstationen och vandrar sedan ut på udden i diset/dimman. Åter till bilen för fika. Återvänder med sikte inställt på Karlshamn. Gör ett stopp vid Vallby Missionskyrka. Fortsätter sedan mot Karlskrona och lämnar "vintern" bakom oss! Vi gör en avstickare till Sturkö och Tjurkö. Parkerar i "Finskan" så långt ut på Tjurkö vi kan komma alldeles intill en idyllisk småbåtshamn. Lunchen dukas fram. Väl framme i Karlskrona parkerar vi på Stortorget. Beundrar Svenska Kyrkan, Tyska Kyrkan och Rådhuset alla från utsidan då de är stängda! Tar en kort promenad och inhandlar bl. a ost. Fortsätter mot Sölvesborg. Stannar och tar en bild av den vackra marken och löven i den "vintriga" bokskogen. Gör en avstickare till Järnavik. En liten idyllisk och skyddad hamn. Eftermiddagsfika och sedan iväg denna gång mot Sölvesborg och Trendenborgs camping. Den är förstås stängd, men via ett anslaget telefonnummer får vi hjälp att komma in och har tillgång till el och toalett.

 

November 17

 

Efter frukost blir det "självutcheckning" och återlämnande av kodkort. Kör mot Ystad för att så småningom hamna på Högestads gods där det hålls julmarknad. Gör en del inköp som vi smakar på för att sedan fortsätta till nästa julmarknad denna gång på Svaneholms slott. Avslutade med skånsk äggakaka som avnjöts i "de djupa källarvalven". Nu har vi kört till Skanör där vi hittat en plats längst ut i småbåtshamnen med långsidan mot havet. Perfekt!

 

November 18

 

Vaknar till en dimmig morgon. Gårdagskvällen och början av natten blev lite ljudlig pga ett party i Scoutstugan på armlängds avstånd. Plötsligt kommer en bil körande, parkerar ett par meter ifrån oss, en badrocksklädd kvinna stiger ur. går med raska steg ut på badbryggan, kastar av sig rocken, tar ett snabbt dopp i vattnet. Snabbt upp, på med rocken och tillbaka till bilen och iväg. Proceduren upprepas av ett par som kommer i nästa bil och sedan av en ensam herre. Vi blir lite sugna och gör likadant som de hurtfriska skanörborna. Fruktansvärt kallt! Men uppfriskande.

Efter frukost styr vi hemåt. Gör ett första stopp i Torekov där vi dricker förmiddagskaffe i hamnen. Fortsätter sedan via Båstad och kör delar av kustvägen till Falkenberg där det blir lunch på Lax restaurangen. Härlig mat! Sedan bär det hemåt dit vi anländer kl. 15.