Dagbok från en resa till Tjeckien och Tyskland i augusti 2012

 

Det yttersta syftet med denna resa är att komma till Bayreuth och bevista en av operaföreställningarna på Wagnerfestivalen. På resan dit planerar vi en avstickare till Tjeckien med huvudstaden Prag.

 

 

3 augusti

Vi har bestämt att gå med färja mellan Trelleborg och Sassnitz och därför gäller det att komma iväg i tid. Strax före 7 lämnar vi bostaden och styr kosan söderut. Molnen lättar och vi får solsken när vi kommer till Trelleborg strax för kl. 11. Då har vi hunnit med ett fikastopp i Halmstad. Tyvärr har vårt favoritbageri stängt och försvunnit, men Statoil är också väldigt bra på nybakat bröd! Under den 4 timmar långa färjeöverfarten underhåller vi oss med en ypperlig lunchbuffé och läsning. Överfarten blir lugn och behaglig och vid 17-tiden kör vi iland i Tyskland. Vi styr mot Greifswald där vi sett ut en plats för natten. Det ligger alldeles intill Museumshafen och vi tar efter kvällsmaten en promenad längs kajerna och beundrar de gamla båtarna. Det är en strålande kväll på kajkanterna finns mängder av folk som njuter av mat och dryck.

 

4 augusti

Vi lämnade ställplatsen i Greifswald strax före kl. 10 och via ett bageri tog vi oss ut på motorvägen mot Berlin/Dresden. Det blev sedan bilkörning hela dagen med undantag av ett lunchstopp och ett tankstopp. Vi kom fram till platsen i Dresden där vi stod för några år sedan och det fanns plats även i år. Nu har vi fått problem med bilen igen! Två kontrollampor på panelen började lysa innan vi var framme i Dresden och vi ser fram mot att hitta en Renault verkstad på måndag morgon! Därmed får vi nog ställa in besöket i Prag denna gång.

 

5 augusti

Natten var varm och likaså morgonen. Alla fönster har varit öppna i natt och då blir temperaturen rätt behaglig i bilen. 

Vi började med att vandra in till Neumarkt där Frauenkirchen ligger. På torget står Martin Luther och den saxiska kungen Friedrich August II. Båda i rätt mörk färg. Vi bevistade sedan en gudstjänst i Frauenkirchen. Många besökare fantastisk akustik och bra psalmsång av menigheten. Till det musikaliska bidrog också en stråkorkester och ett par solister.  Efter gudstjänsten var det dags för en lunch. Den bestod av Bratwurst, sauerkraut och potatismos. Helt enligt lokal tradition. Därefter gick vi till Albertinum och beundrade en del verk i Galerie Neue Meister-samlingen. Vi vandrade sedan mot August brücke där jag fångade en flodbåt på väg uppför Elbe. Vi fick sedan göra ett stopp i en pelargång när ett åskväder med skyfall drog över Dresden. B-M gjorde sedan ett besök i Residenzschloss medan jag roade mig med att studera folk/turister. I stadsdelen Neustadt på Elbes högra strand dyker helt oväntat en gyllene staty upp som heter den Goldener Reiter och föreställer August II till häst. Statyn restes 1736 och överlevde alltså andra världskrigets förödelse.

 

6 augusti

Vi var tidigt upp och infann oss på Renault verkstan vid 7-tiden. Omedelbar hjälp, och vi fick rådet att göra en sväng och se om lamporna började lysa igen. Annars kunde vi fortstätta till Bayreuth och om samma fel återkom på vägen skulle vi uppsöka verkstad i Bayreuth. Vi hade inte åkt många km förrän samma lampor tändes på panelen och vi vände tillbaka till verkstan. Lastade av cyklar och lite utrustning och lämnade bilen för åtgärd. Vi cyklade bort till en läkarmottagning och fick utskrivet recept på penicillintabletter eftersom jag har gått med en rodnad i midjehöjd bak och husets doktor tyckte det var bäst att åtgärda det. Snabbt läkarbesök, köpte tabletter i närliggande apotek och gick över gatan till en lite restaurant där vi intog lunch. När vi var vid kaffet efter lunchen ringde verkmästarn från bilverkstan och sa att vi kunde hämta bilen. De hade hittat felet: en insugningsslang som lämnat sitt fäste och när den monterats tillbaka (korrekt!) fungerade det hela igen. Vi satte på cyklarna igen och startade mot Bayreuth dit vi kom kl. 18. Vi står nu på husbilsplats vid Lohengrin Therme. Också en plats som vi besökt för några år sedan!

 

7 augusti

Vår 47:de bröllopsdag! Tog det lugnt på förmiddagen. Efter lunch ringde Birgitta F. och berättade att hon kommit. Vi hämtade henne lite senare på Jugend Herberge där hon checkat in. Körde sedan till Festspielhaus och BF och BM gick på rekognoseringstur medan jag vaktade bilen. Vi körde sedan in till centrum, parkerade och intog en välsmakande måltid på en restaurang på Maximilianstrasse. Efter avslutad måltid förpassade vi oss över på andra sidan gatan till ett glasscafé. Där festades på glass och kaffe. Vi körde BF tillbaka till härberget och sedan körde vi till vår ställplats vid Lohengrin Therme.

 

8 augusti

Idag blir det cykling! Vi packar ner det viktigaste i våra väskor och lämnar bilen ca kl. 10. Cyklar ner till centrum av Bayreuth där vi bl. a. inhandlar en karta över cykelvägarna i området. Målet är Kulmbach ca 30 km bort. Innan vi lämnar centrum passar jag på att föreviga den ståtliga "midsommarstången" (och BM) mitt på torget. När vi cyklat ett tag blev det paus med smörgås och vatten (!). Rastplatsen var smyckad med en stor cykel huggen i granit. Väl framme i Kulmbach gällde det att hitta ett bra matställe och det gjorde vi också. Innan vi lämnade Kulmbach tog vi en bild av det utsmyckade rådhuset. Därefter tog vi oss ut från stan och navigerade oss efter nya vägar tillbaka till Bayreuth och vår ställplats. I kväll är det många bilar här. Jag räknade nyss till 20 stycken och sedan dess har det kommit några till. 

 

9 augusti

Vi hämtar upp Birgitta F kl. 10 vid Jegendherberge för att köra till Vierzehnheiligen. Vi kör småvägar med många backar och kurvor och kommer efter ca 60 km till pilgrimskyrkan i Vierzehenheiligen. När vi för några år sedan besökte platsen tidigt på våren, var vi ensamma. Nu får vi knappast plats med bilen och kommersen är i full gång! Birgitta och BM besöker kyrkan och jag stannar i bilen. Efter besöket kör vi några hundra meter innan vi stannar för att avnjuta lunch i bilen. Efter lunchen fortsätter vi till Bamberg för att besöka domen i Bamberg. Den här gången lyckas vi parkera bilen inte alltför långt bort och gör ett besök i den ståtliga domen med sina fyra torn. Renovering är förstås på gång! Sedan smakar det gott med kaffe och tårtbitar i restaurangen i rosenträdgården. Vi firar Birgittas födelsedag! Vi kör sedan åter till Bayreuth efter andra småvägar och avslutar dagen med middag på en restaurang i centrum av Bamberg. Återtar vår ställplats kl. 21. Vår 12 timmar långa utflyktsdag är därmed tillända.

 

10 augusti

Förmiddagen tillbringades i "stillhet" i bilen. Efter lunch cyklade vi till det s.k. "Eremitaget" som är en parkanläggning med slott och andra byggnader. Uppfördes under åren 1715-18 av markgreve Georg Vilhelm som en plats för avskildhet inspirerad av Ludvig XIV. Parken är mycket stor med vackra alléer, blomsterodlingar och byggnader (1, 2, 3, 4) av olika slag. Vi cyklade sedan ner till centrum av Bayreuth och fikade och tittade på Villa Wahnfried där Wagner och hans fru Cosima (dotter till Franz Liszt) ligger begravda. Restaureringsarbeten förhindrade närmare kontakt med objekten!

 

11 augusti

Så var då den stora dagen inne! Vi cyklade in till centrum av Bayreuth där BM bevistade en presentation av kvällens föreställning "Parsifal". Under tiden cyklade jag upp till Festspielhaus och tog en bild av fasaden och blomsterrabatten. Sen cyklade vi tillbaka till bilen, käkade lunch och började omklädningen till "feststass". Det är ju bara BM som har biljett, men jag tänker klä mig så att jag inte avviker från mängden! På så sätt kan vi träffas och umgås i pauserna! Vi körde bilen till en gata i närheten av Festspielhaus varifrån vi kunde promenera. BM hade förstås lång klänning precis som de flesta andra även om varierande stiler förekom. När det var 15 min kvar tills föreställningen började, kom ett gäng välklädda herrar ut på balkongen och blåste en fanfar (eller något liknande!). När BM gick in smög jag mig förbi en tv-inspelning och tog mig tillbaka till bilen. I pausen ska vi ses igen. Sedan hände följande. I pausen efter första akten gav BM upp! Hon har besvärats av hosta ett tag och det blir förstås värre när man sitter på en föreställning där man inte ska hosta! Vi bytte därför roller och jag bevistade akt 2 och 3. BM vilade i bilen. Efter föreställningen åkte vi tillbaka till Lohengrin Therme och 6:e natten på ställplatsen!

 

12 augusti

Vi har bestämt att göra resan till Tjeckien nu istället för före Bayreuth. Vi har därför satt in målet på Prag. Vi kom fram kl. 15 och bor nu på Camping Sokol Praha. Den ligger öster in själva centrum. Idag ska vi ta det lugnt. Få se vad vi kan hitta på i morgon.

 

13 augusti

Idag blir det sightseeing i Prag. Vi lämnar campingen kl. 10 med buss som tar oss till ändstationen för en tunnelbanelinje. Den tar oss direkt in till centrum av Prag. Restid ca. 40 min om allt klaffar. Eftersom vi har uppnått den aktningsvärda åldern 70 år, åker vi gratis! Vi vandrar omkring enligt BM:s instruktioner för att titta på vackra och intressanta byggnader. Det är verkligen en stad med många fina byggnader och vi avverkar först Nove Mesto. Den första byggnaden som fångades var det vackert utsmyckade Grand Hotel Europa med intilliggande smala Meran Hotel. Vackra ornamenterade hus samsas med mer moderna skapelser. Nästa mål är järnvägsstationen. Byggnaden är utformad av arkitekt Josef Fanta och uppfördes 1901-9. Fasaden är mäktig med sina två torn och i övrigt rikt utsmyckad. Inuti finns en kupol som för tanken till en kyrka och inte en järnvägsstation. Vi förflyttade oss sedan till stadsdelen Stare Mesto (Gamla stan) där Municipal House ligger. Insidan är inte mindre prydlig och på väggarna finns vackra porslinsdekorationer och vackra pelare. Byggnaden rymmer också en förnämlig konsertsal, Smetana Hall. Tillgänglig endast med guidad visning! Vi intog istället en välbehövlig lunch på en ypperlig restaurant strax utanför. Inte så långt bort ligger Old Town House med sitt torn och med ett astronomiskt ur på väggen. Vi passerade den gamla judiska kyrkogården (mycket lång kö för att komma in!) på vår vandring mot Karlsbron. Vi vandrade över mellan alla statyer som kantar båda sidorna av bron. Bron härstammar från 1357 och byggdes för Karl IV av Peter Parler. Bron var helt packad med folk. Vi tog oss upp till Prag castle. Det gick bra att passera vakterna och komma in på den inre gården, men när BM ville komma in i St. Vitus´s katedral gick det bara om man tecknade sig för en guidad tur. Hon avstod. I stället tog vi oss upp till klostret Strahov och beundrade boksamlingarna i de två barockbiblioteken som sägs vara Europas vackraste. Inga fotografier var tillåtna.

Fyllda av kulturella intryck tog vi oss över floden och in i centrum, där vi hittade tunnelbanan som förde oss till busstationen varifrån bussen tog oss tillbaka till campingen. Åter kl. 18.    

 

14 augusti

Dags för oss att lämna Prag och Tjeckien. Vi körde ut från campingen 9.45 men inte förrän 1 timme senare var vi ute ur Prag! Målet hade satts till Oberwiesenthal som ligger just på tyska sidan om gränsen. Vi stannade där och tillagade lunch. Dagen tillbringades sedan med att köra upp och ner och hit och dit i Erzgebirge på smala vägar och besök i bl. a. Schneeberg där BM gjorde ett besök i en affär med träskulpturer. Kom så småningom ut på A4 mot Erfurt och hamnade i Reichenbach där vi står vid ett värdshus. Har just intagit kvällsmaten på värdshuset. Trodde därmed att vi skulle få stå gratis, men där gick vi på en nit!

 

15 augusti

Lämnar 8.15. Kör A9 mot Leipzig. 9.15 kommer vi upp på A14 och 11.15 stannar vi vid Euro Rastport Silke Rötzel för att tömma toalett och spillvatten och fylla på dricksvatten. 13.30 kommer vi ut på A7 mot Hamburg och Bremen. Anländer 17.30 till Brunsbüttel efter en kort färjeöverfart. Parkerar för natten vi Freizeit Bad. Här står redan ett antal andra husbilar.

 

16 augusti

Började regna under natten och fortsatte under morgonen. Körde in till slussområdet och tittade på slussningen av två stora fartyg, en containerbåt och en tankbåt. Mycket imponerande! Handlade på Aldi, fikade i bilen och fortsatte sedan mot Husum. Körde ut till Sankt Peter-Ording. Mycket turister överallt! Verkar vara en riktig ”badort” även om vi  hade svårt att komma intill! Köpte Fish and Chips som vi avnjöt i solskenet som nu kommit. Körde vidare över gränsen till Danmark och mot Kolding. Stannade för natten i Middelfart som vi känner sedan tidigare.

 

17 augusti

Lämnade småbåtshamnen i Middelfart kl. 9. Mycket dimmigt varför vi inte så något av Stora Bält när vi körde över bron. I Greve stannade vi för inköp av winerbröd enligt vad traditionen bjuder. Fortsatte sedan över Öresundsbron och efter ett stopp i Löddeköpinge kom vi hem kl. 19.30.

 

Totalt avverkade vi 330 mil. Höjdpunkter: Bayreuth och Prag.