Resa till Stockholm och tur genom Öster- och Västergötland

 

8 juni

 

Den 8 juni bar det iväg till Stockholm där N-Å hade för avsikt att delta i Stockholm maraton den 9 juni. Vi plockade upp Inger på Smörslottsgatan och satte fart mot Stockholm. Kaffepaus på rastplats efter att Borås passerats. Lunch intogs på kanalkanten i Norsholm som sedan tidigare är ett ypperligt ställe för sådana aktiviteter. Den här gången fick vi tyvärr inte höra någon näktergal i buskagen, men vädret var fint och lunchen smakade utmärkt. Avslutades med glass som Inger hämtade på fiket.

 

Ingers son Kenneth hämtades upp vid IKEA vid Kungens Kurva. Tillsammans med honom lastades ett antal kassar med porslin ombord. Det hela levererades utanför hans lägenhet på Verkstadsgatan. Även Inger lämnade oss. Vi fortsatte till Östermalms IP där nummerlappen för maraton hämtades ut. Den slutliga sträckan utgjordes av ett skutt över till Lidingö och vi parkerade ”som vanligt” utanför Eriks lägenhet på Frimurarvägen.

 

9 juni

 

Maratonloppet på lördagen blev bara en ”halvmara” och avslutades med en korv med bröd utanför Stadion. Bättre lycka nästa år (gång)!

 

10 juni

 

Söndagen den 10 juni tog vi med Erik på en liten ”roslagstur”. Via Ljusterö tog vi oss ut till Östra Lagnö där vi fikade. Lunchen intogs i Furusund med fin utsikt över farleden. Återfärden gick via motorvägen från Norrtälje till Stockholm och Erik levererades på Frimurarvägen.

 

När vi lämnade Lidingö ställdes siktet in på Flen där vi skulle möta Siv och Folke. Vi hittade också varandra och bestämde att Katrineholm skulle bli vår slutdestination. När vi skulle lämna parkeringen och jag backade bakåt för att komma fram överraskades vi av att strax bakom oss stod en bil som inte fanns när vi kom! Resultat: jag gjorde en repa på motorhuven och fick skämmas. Räkningen kommer sedan! Vi hamnade så småningom på Djulö camping utanför Katrineholm.

 

11 juni

 

Vi lämnade campingen och åkte till Söderköping. Kärt återseende efter 34 år när vi gick med vår båt längs Göta kanal. Efter glass (på Smultronstället, med Sveriges (?) största glassmeny), rundvandring och kyrkobesök fortsatte vi mot Linköping för att bese domkyrkan. Siv, Britt-Marie och Folke gick medan jag lämnades kvar för att diskutera med ev. parkeringsvakter vilket jag också fick tillfälle att göra! Nästa stopp var Bergs slussar där vi käkade smörgås och beundrade slussningstekniken. Åkte sedan till Vätterviks camping strax norr om Vadstena. Dagen avslutades med dopp i Vättern och grillning!

 

12 juni

 

Efter frukost ställdes färden om Askersund. Stopp med promenad vid Medevi brunn. Stopp med dopp i Askersund. Även här besågs kyrkan av samma trio! Lunchstopp i Karlsborg där vi festade på rökt sik och röding dragna ur Vätterns djup. Åkte till Skulltorp och hälsade på Runa-Britt som varit gift med nu avlidne Lasse Lenngren (kusin till B-M och S.)

Vi skiljdes från Siv och Folke som siktade mot Skåne. Själva siktade vi mot Läckö men hamnade i Spiken där vi nu står uppställda i hamnen med fin utsikt över båtarna.

 

13 juni

 

Efter frukost blev det en cykeltur till Läckö slott för att konstatera att de öppnade kl. 10. Gick ut på den nästan tomma (bara 1 båt) gästbryggan och mindes hur det var för 34 år sedan när vi låg här med egen båt! Cyklade tillbaka och tog en avstickare till Läckö Strandgård och kom tillbaka till Spiken precis lagom för att hämta ut färska winerbröd och baguetter från affären. Hängde upp cyklarna på bilen och åkte tillbaka till slottet och hängde med på en guidad rundtur. Ängarna utanför slottet beundrades. Sedan blev det lunch på nyrökt sik från Spikens rökeri. Fortsatte till Halleberg där vi körde så långt det gick och promenerade sedan till ”Predikstolen” och beundrade stupet och utsikten över Vänern. Fikade i vårt rullande café och satte sedan kurs på Göteborg och Önnered.