Svampplockningsresa september 2008

 

 

September 11

Vi har siktet inställt på svampplockning i nordvästra Västergötland när vi lämnar hemmet 9.45. Vi orkar till Vardsjöns rastplats strax innan Alingsås innan det är dags för förmiddagskaffe. Körde sedan till Falköping och Falbygdens ost där vi gjorde några inköp. Fortsatte sedan till rastplatsen uppe på Billingen. Sporrade av förra årets fynd uppsökte vi platsen för taggsvamparna. Tyvärr hade någon varit där före oss och vi fick nöja oss med en mindre skörd. För övrigt blev det lite trattkantareller och "ett par" kantareller. Körde till Forsvik där vi ställde upp oss på den "vanliga" platsen nedanför slussen.

 

September 12

Svampplockning mellan 9 och 16 (lunch undantagen). Kantareller, trattkantareller och kremlor blev dagens skörd. Trattisarna dominerade. Återvände sedan till Forsvik för ännu en natt.

 

September 13

Kylig natt, men strålande fin morgon med sol från en molnfri himmel. Bevittnade slussning av en sen kanalfarare, "Tacoma" från Strömstad. Gjorde lite kontors/studiearbete och körde sedan till Karlsborg där vi köpte rökt sik uppdragen ur Vätterns djupa vatten. Tömde toatanken på Karlsborgs Camping. Käkade lunch på Öltappens rastplats och körde sedan till Älgarås via Undenäs. Idag gällde enbart kantareller och trattkantareller. Skörden blev inte så imponerande, men bjöd på den största kantarell hittills. I Älgarås gjorde vi ett stopp vid Älgarås träkyrka som är Västergötlands äldsta träkyrka (1463-64). Fortsatte till Åtorp via Finnerödja. Gjorde en del "svampstopp" efter vägen. I Åtorp uppenbarade sig en ståtlig stenbro som kanske saknar motstycke i Sverige? Via Gullspång tog vi oss till Otterbäcken där vi tog in på Barfotens Camping med långsidan mot Vänern. Kvällen erbjöd en fin solnedgång över Vänern. 

 

September 14

Efter frukost gjordes en liten överblick över den trevliga campingen. Det finns stora fina gräsytor och lekplats för barnen med diverse utrustning. Vänerns vatten är mindre än 100 m bort och botten är fin med sand och lite sten närmast land. Har man tur och får en fin plats närmast sjön är det en bonus. Stannade kvar tills vi ätit lunch. Bestämde oss för ett besök på Hunnerberg eftersom vi tidigare år besökt Halleberg. Körde till rastplatsen vid Spiskupan och Älgjaktmuseet på Hunneberg. Kostade på oss en fika på Spiskupan: paj+vaniljsås och kaffe. Platsen är väl värd ett återbesök då det finns mycket fin natur att utforska inom naturreservatet. Körde sedan enklaste vägen via Trollhättan hem. 18.30 var bilen urplockad och inställd i "tältet" i väntan på nästa tur.